Лип 19

Любінь Великий коло Львова (буклет 2, переклад)

Здоров’я – це радість

Сірководневі та грязеві ванни

сезон від 1/5 до 30/9

В'їздна брама лікувального закладу у Великому Любені

Любінь є одним із найстарших польських курортів. Підтвердженням того є свідчення нашого відомого лікаря з XVI ст. Войцєха Очка, який серед кількох відомих вже тоді санаторіїв, особливо, сірководневі, бо вони користувалися найбільшою популярністю, згадує Любінь як санаторій з-під Городка. Тутешні сірководневі води були, однак, відомі незрівнянно давніше, оскільки знання це сягає безсумнівно початків самих людських поселень, які виникли у ХІІІ ст. за правління Коломана в Галичі.

На території фільварку Ґурівщина стояв град Любин, знищений галицьким князем Данилом у ХІІІ ст.

Цей проспект дозволить оцінити переваги любінських вод і пояснить, які хвороби лікують джерела Людвіка і Адольфа. Сірководнева вода в Любені є рятівною у всіх складновиліковних і тяжких випадках ревматичних хворіб, і сміливо можемо ствердити, що, чого Любінь не в змозі зробити, того не вчинять і інші джерела. Води ці відомі в лікарському світі як один із найстарших польських джерел, оскільки Любінь як водолікарня з-під Городка був відвідуваний від ХІІІ ст.

Любінь є чудовим відпочинковим місцем як для видужуючих, так і для втомлених працею, оскільки дає (тут частина тексту втрачена – прим. Орест) необмежену свободу, настільки цінну для мешканців міста.

Санаторій Любінь віддалений на 21 км від Львова і на 10 км від Городка Ягайлонського, лежить при гостинці і залізничній колії зі Львова до Самбора в городоцькому повіті, львівському воєвідстві.

Залізнична станція в санаторії Любінь віддалена на 1 км від водолікарні. При кожному потязі на гостей очікує достатня кількість дорожок (кінних візків — прим. Ореста). Під час сезону на проміжку Львів – Любінь курсує щоденно 6 потягів туди і назад, а ціла дорога триває 40 хв. Понад це 3 рази в день лінію Львів – Любінь і назад обслуговує люксусовий автобус.

Пошта, телефон і телеграф на місці.

Римо-католицька капличка знаходиться в межах санаторного парку, римо-католицький костел, греко-католицька церква і дім молитви для ізраїльтян — у селі.

Клімат Любеня є дуже лагідним, повітря чисте і здорове, ліси довкола села вберігають від буревіїв, а пористий ґрунт уможливлює швидке просочування води до глибших шарів, запобігаючи творенню болота навіть після злив.

Забезпечення дуже добре, ціни на товари значно нижчі, ніж у ближніх містах, а базар особливо щедро постачається молочними продуктами, овочами, птицею, лісовими ягодами і фруктами.

Купільний сезон

ЛазєнкиВодолікарня працює від 1 травня до кінця вересня.

Цей період поділяється на три сезони: І-ий сезон від 1 травня до 15 червня, ІІ-ий сезон від 16 червня до 20 серпня, ІІІ-ій сезон від 21 серпня до кінця вересня.

У І-у і ІІІ-у сезонах ціни утримання і купелей є нижчі, ніж у ІІ-у сезоні, більше того, державні урядовці і офіцери на штатній службі користуються спеціальними пільгами в оплаті санаторної такси та при купівлі квитків на сірководневі купелі. Лікування в Любені не залежить від погоди, тому що помешкання, ванни і лежальні огріваються.

Аналіз сірководневої води в Любені

Джерело Людвіка:

Хімічний склад любінської води не змінюється протягом кількох десятків років, свідченням чого є аналізи, проведені у 1828 р. Т.Торосевичем, у 1860 р. проф. д-ром Чирнянського, у 1882 р. проф. д-ром Радзішевським, і, врешті, останній проф. д-ром Мархлевським, результат якого є наступний:

• siarkanu potasowego 0.149732
• siarkanu sodowego 0.948018
• siarkanu litowego 0.006689
• siarkanu amonowego 0.959250
• siarkanu wapniowego 12.422814
• siarkanu strontowego 0.484207
• siarkanu magnowego 1.297769
• siarkanu glinowego 1.466351
• podsiarczanu wapniowego 9.219923
• chlorku sodowego 0.390806
• dwuwęglanu wapniowego 5.541364
• dwuwęglanu żelazowego 0.053055
• fosforanu wapniowego 0.009176
Do przeniesienia 32.949154
Z przeniesienia 32.949154
• bezwodnika krzemowego 0.821800
• soli manganowych ślady
• gazu bagiennego ślady
• azotu 0.144630 (czyli 54.03 cm3)
• siarkowodoru 1.117354 (czyli 733.4606 cm3)
• bezwodnika kwasu wąglowego wolnego 1.697450 (czyli 850.7517 cm3)
Razem 36.730388

Любінська вода є безбарвна, прозора, має сильний сірководневий запах. Залишена в посудині на повітрі мутніє через надмір випаровуваної сірки.

Виплив води на годину 10 000 літрів, тобто 43 м3 на добу.

Теплота плюс 10 (текст нечитабельний — прим. Ореста)

Аналіз води з джерела Адольфа у Великому Любені виконаний у 1930 році проф. д-ром М.Вествалевичем:

Вода сірководнево-вапнякова зі значним вмістом магнієвих солей і сірководню, має наступний склад:

у 1000 см3:

• siarczanu potasowego 0-00946 gr
• chlorku sodowego 0-03041 gr
• siarczanu sodowego 0-05114 gr
• siarczanu amonowego 0-00850 gr
• siarczanu glinowego 0-07988 gr
• siarczanu strontowego 0-02796 gr
• siarczanu wapniowego 1-21959 gr
• siarczanu magnezowego 0-23696 gr
• kwaśnego węglanu żelazowego 0-00261 gr
• kwaśnego węglanu wapniowego 0-77772 gr
• fosforanu dwuwapniowego 0-00079 gr
• tiosiarczanu wapniowego 0-16381 gr
• krzemionki 0-06872 gr
wolnego kwasu węglowego 0-27145 gr
wolnego siarkowodoru 0-04719 gr
• wolnego azotu 0-01205 gr

Мінеральні води для пиття

Джерело АдольфаНове джерело Адольфа постачає мінеральну воду для пиття, що має цінні лікувальні властивості. Аналіз, проведений проф. д-ром Вествалевичем довів, що це szczawa siarczana зі значним вмістом магнієвих солей.

Дослідження цієї води, доповнені проф. Косковським і Дадлетзом, довели, що вода з джерела Адольфа має визначний вплив на видалення сечової кислоти з організму і є лікувальним засобом при dnie і хронічному ревматизмі. Ця вода чинить вплив на рухові апарати кишківника, функції печінки і є помічною при цукровому діабеті, знижуючи рівень цукру в крові. Стверджується досконалий вплив тієї води у ртутному та вісмутовому лікуванні сифілісу як очищуючого від отрут засобу, а також такого, що виводить тетруючі субстанції. Цю воду використовують у натуральному або газованому вигляді.

Цю воду, яка становить бальнеологічний унікум з огляду на хімічний склад, багатство сірки і особливих лікувальних властивостей, санаторний заклад висилає у пляшках за ціною зниженою і так: одна скринька, що містить 12 півлітрових пляшок, коштує 6 золотих; 1 скринька, що містить 25 півлітрових пляшок, коштує 11 золотих; 1 скринька, що містить 50 півлітрових пляшок, коштує 20 золотих.

Ціни loco санаторій Любінь.

Для аптек, лікарень і лікарів знижки 10%.

Любінські грязі

Належить до одних із найкращих вітчизняних грязей (відрізняється високим вмістом органічних тіл сірки і розчинних складників).

Грязі видобуваються з глибших покладів торфовища, розміщеного посеред сірководневих джерел.

Значний вміст ałunu (10%) і siarkanu wapniowego (30%) впливає на те, що вони діють надзвичайно стягуюче та протизапально. Грязі використовують для купелей цілком, часткових (насідних, ніжних, ручних) і для обкладання. Грязі ті розробляють машиною, яка приводиться в рух електрикою, до досягнення ідеально однорідної маси. Після грязевих купелей кожен відпочиваючий отримує сірководневу купіль. Проф. д-р Радзішевський пише: “Грязі з Любеня слід зарахувати до дуже цінних лікувальних засобів, якими мало який заклад може похвалитися”.

Аналіз любінських грязей проф. д-ра Косковського з 1937 р.:

1000 частин висушених грязей при температурі 105 містить: (пробачте, але хімічний склад грязей для мене є цілковито неперекладальним).

Грязі для обкладання, приготовані аптечним способом, у картонних коробках, до яких додається інструкція способу використання, а також більші кількості грязей на вагу надсилає керівництво санаторію на замовлення.

Ціни loco санаторій Любінь.

  • за коробку – 1,50 зол.
  • за мішок 100 кг – 25 зол.

для клінік, аптек і лікувальних закладів – знижка 10%.

Лікувальні пристрої

Обладнанняа) Санаторій має 80 ванн для сірководневих купелей, 8 для грязевих купелей цілком і 12 кабін для часткових грязевих купелей. Ванні кімнати світлі, просторі і добре вентильовані, з центральним огріванням, ванни порцелянові та залізні емальовані (для грязей дерев’яні). З коридорів купелей вхід до огріваних лежалень (окремо для чоловіків і жінок), у яких, крім відпочинку, можна скористатися масажем та обгортанням у ковдри. Крім сірководневих купелей, можна користатися купелями, насичуваними вуглекислим газом або киснем.

Спринцювання для жінок сірководневою водою, особливо при виділеннях, чудово діють.

б) зандерівський відділ багато обладнаний рядом пристроїв для гімнастичного лікування.

в) вдихальні сірководневих вод системи Буллінґа, обладнані св.п. д-ром Юрашем для лікування хворіб верхніх дихальних шляхів.

г) радоновий еманаторій для покращення загального стану і для лікування артретизму, склерозу, безсоння, невралгії та інших.

ґ) відділ електро- і термотерапії, ведений спеціальним лікарем з апаратами до:

  1. діатермії для глибоких загальних і часткових прогрівань електричним струмом;
  2. електричних купелей 4-камерних для лікування загальних і локальних хворіб, особливо у період клімаксу, гіпертонії, безсоння, запалення (…) нервів;
  3. гальванізації, фарадизації і арсонвалізації;
  4. купелей жарівкових цілковитих і часткових;
  5. освітлювання кварцевою лампою, використовувані під час сірководневого лікування, дають результати значно кращі, ніж використовувані окремо, особливо, при псоріазі, хворобах шкіри на грибковому тлі та інше;
  6. місцевих огрівань лампою Віталюкс (потужністю 1000 свічок) і лампою для інфрачервоних променів;
  7. вібраційного масажу.

Для тяжкохворих є візки, крісла і ноші.

Згідно з рекомендаціями лікарів, масаж виконують професійні масажисти, можливо, масажистки.

Помешкання

Вілла Керівництво санаторію утримує близько 180 житлових кімнат одно- і двомісних, просторих, світлих, вишукано і вигідно облаштованих, з електричним освітленням, водогонами і прислугою, піднаймаючи їх за низькими цінами, чим регулює ціни на приватні помешкання.

Для тих, хто шукає повного забезпечення, існує санаторний пансіонат “Марія”, дуже добре облаштований і з багатим і смачним харчуванням, пристосованим до рекомендованої дієти. Крім санаторних помешкань, існують також приватні пансіонати поблизу закладу, а також помешкання в селі. Ціни помешкань для санаторію встановлює санаторна комісія, у свою чергу, поза санаторієм тарифи встановлює староство.

Рекомендується попереднє замовлення помешкань, особливо на ІІ-ий сезон (16.06 – 20.08). Осіб, які не знають місцевих стосунків, застерігаємо від винаймання помешкань поза закладом без отримання попередньої інформації в санаторії.

Санаторний ресторан

Ведеться висококваліфікованим фахівцем під постійним контролем санаторного лікаря. Може задовольнити найвибагливіші вимоги. Ціни помірковані. Спеціальна увага звертається на лікування дієтичне, овочеве, відповідне до хвороби.

Розваги

Санаторний оркестр виступає щодня зранку і пополудні, крім того, грає на танцювальних вечорах і під час виступів у бенкетній залі.

Санаторне казино дозволяє членам безкоштовно користуватися читальнею, багато забезпеченої газетами та ілюстрованими виданнями, а також бібліотекою на 2000 томів польських, німецьких і французьких романів. Любителі гри в карти, шахи, доміно та ін. знаходять у туалетах казино все необхідне обладнання.

Санаторний парк на 80 морґів старанно утримується і є головним місцем прогулянок, дальші прогулянки можна робити до величезних ставів і до лісу, віддаленого на 2 км.

Рекомендації щодо лікування в Любені

Головний контингент тих, що лікуються в Любені, складають хворі з захворюваннями суглобів, незважаючи на підстави.

З надзвичайним результатом у Любені виліковуються запалення суглобів, як свіжі, так і хронічні з виливами та деформацією, чи то на інфекційному тлі, як, наприклад, після запалення мигдалин, грипі, чи також на тлі порушень обміну речовин, наприклад, артрозні (dnawe) або викликані глибшими змінами в організмі, наприклад, на тлі захворювань кровотворних залоз або порушень нервово-гормональних, як під час клімаксу.

У нерухомостях хребта, навіть при кісткових зростаннях, Любінь дає дуже добрі результати, знімаючи болі. Чудово лікуються хвороби м’язів. Наслідки після переламах кісток та вивихах лікують купелі в Любені, регулюючи розростання кісткової тканини, розрухуючи суглоби і повертаючи їх функції. Рани, які виникли після довготривалого гниття, наприклад, після стріляних ран, після операцій, стають м’які і покращується рухливість.

Другим відділом хворіб, особливо вдячних для Любеня, і таких, які дають безпомилково добрі результати, є запалення нервів та невралгія, як, наприклад, ісхіаз, навіть із викривленням хребта, міжреберні невралгії, невралгія трійчастого нерва та інші. Спостереження протягом багатьох років дають чудові і довготривалі результати.

Паралічі та неповносправність кінцівок у Любені успішно лікуються. Усі запальні стани, чи то в кістках, чи у м’яких тканинах, проходять ресорбцію і покращення.

Лікування жіночих хворіб дають чудові результати. Вийняткові результати є після пологових заражень, коли були зачіплені вени. Любінські купелі чудово впливають на тромбофлебіт і зовнішні виразки на ногах.

Шкіряні хвороби, грибкові, зникають вже після кількох купелей, особливо при одночасному застосуванні кварцевих ламп. Сухі шкірні викиди, особливо на тлі dnawym, свербіння шкіри, навіть старече, зникають після купельного лікування в Любені.

Псоріаз, лікований сірководневими купелями, зникає на довгі періоди часу, особливо, при одночасному застосуванні кварцевої лампи. Любінська вода чинить косметичний вплив на шкіру, роблячи її м’якою, відповідно зволоженою і поживленою.

Хвороби обміну речовин, як dna, цукровий діабет, ожиріння, ліковані в Любені, застраховують хворого на довший час від подальшого розвитку хвороби, звичайно, за умови дотримання відповідної дієти.

Хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, як, наприклад, ґулі на голосових зв’язках, лікуються з чудовими наслідками інгаляціями холодних сірководневих випарів.

Протипокази

У Любені не лікується:

  • туберкульоз;
  • кровотеч матки і легенів;
  • аритмії серця;
  • схильності до кровотеч;
  • злоякісних пухлин.

Сонячний пляж і басейн побудовані за найновішими технічними зразками, з роздягальнею, душами і кондитерською будуть віддані до експлуатації відпочиваючих.

Басейн із протічною водою є одним із найбільших у країні.

Аналізи – Владислав Подсонський, санаторний лікар

д-р Ґжеґож Чвартацький

д-р Філіп Гальперн

д-р Еміль Гершель

д-р Францішек Сопель

д-р Ґ. Вейсфлоґ

Переклав Орест(прошу пробачення за неточності при перекладі медичних термінів)

Коментарів: 7

  1. Weber Серпень 5, 2008 10:54

    Ціни loco санаторій Любінь.

    Loсo перекладається як Франко- і означає місце ціни. Тобто loco Львів включало б транспортну складову з Любіня до Львова.

  2. Holodov Вересень 10, 2008 10:48

    Отличная статья, спасибо!

  3. Ula Грудень 13, 2008 23:54

    SUPER! Wielkie dzięki! Pozdrawiam mój rodzinny Lubień, i wszystkich rodaków! :)

  4. Іринка Борецька Грудень 15, 2008 19:33

    Велике прохання до авторів!!! Напишіть джерела( книги, підручники), з яких ви взяли інформацію.Дуже потрібно. Буду дуже вдячна.

  5. емігрант Квітень 21, 2009 07:52

    БУЛО Б ЦІКАВО ЗРОБИТИ ПОРІВНЯЛЬНИЙ ФОТОАЛЬБОМ(ЯК БУЛО – ЯК Є) ЗРОБИВШИ СУЧАСНІ ФОТОГРАФІЇ В ТИХ РАКУРСАХ І ТИХ ОБЄКТІВ ЯКІ Є НА СТАРИХ ФОТОЗНІМКАХ.
    ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА Є ДОСТУПНОЮ В ЛЬВІВСЬКОМУ АРХІВІ. ЦЕ ПОЛЬСЬКІ ДОВОЄННІ ГЕОГРАФІЧНІ ТА РЕКЛАМНІ ЖУРНАЛИ.

  6. Надія Кондзьола (Пр.дів.) Травень 1, 2011 07:50

    Мені цікаво знати про Любень Великий все-як жили люди
    чим займалися більше фактів і фамілій.Дуже дякую.

  7. Борис Квітень 14, 2012 18:13

    Дякую,дуже цікаво. Поїхав -подивився.Жах.Гори сміття в лісі.
    І особливо коло нових будинків,вздовж дороги.Сумно.

Залиште коментар