Кві 5

День поширення інформації про аутизм

3 квітня 2015 року Громадська організація «Один одному» провела у приміщенні Великолюбінської загальноосвітньої школи інформаційну зустріч, присвячену Всесвітньому дню поширення інформації про проблеми аутизму. Ініціаторкою та головною організаторкою зустрічі стала член ГО «Один одному» Ганна Хома, котра разом із чоловіком виховує четвірку дітей, один з їхніх синів Ромчик страждає на аутизм. Попри всі труднощі, батьки не замкнулися у своїй проблемі, а навпаки, намагаються поширювати інформацію про те, що таке аутизм, і які особливості виховання аутенят, як любовно називають діток у блакитному. Цей колір недарма обраний кольором аутистів: більшість із них – хлопці. Їх співвідношення до дівчат 4:1. Щоб висловити своє толерантне ставлення до людей з аутизмом, 2 квітня вдягають або взувають щось блакитне.

На зустріч з’їхалися шкільні психологи та логопеди з цілого Городоцького району, вихователі з Великолюбінської спеціалізованої школи. Гостями зустрічі були дві мами дітей з аутизмом, що є учнями школи «Довіра» у Львові. Одна з них – психолог Ольга Шмалюк. Як фахівець і як мама дитини з аутизмом, вона особливо тонко відчуває тему. Психолог розповіла, що таке аутизм, його ознаки, проблеми, з якими стикаються психологи та вчителі, а також батьки дітей з аутизмом.


Використовуючи фрагменти фільму «Темпл Ґрандін» про жінку аутиста, яка зараз є доктором психологічних наук з аутизму і мешкає у США, психолог показала конкретне мислення та відсутність уяви в аутистів, їхню велику перебірливість у їжі. Стереотипність рухів і мислення, постійна тривога, занижений чи завищений поріг чутливості, відсутність мовлення, проблеми у соціалізації – ось головні проблеми аутистів. Також п.Ольга розповіла про альтернативні методи спілкування з аутистами: TEACCH. PECKS. ABA-терапія.

Інша гостя, п.Надя більше зосередилася на проблемах батьків, з якими ті стикаються, маючи дитину з аутизмом. Батьки проходять три етапи своєї поведінки: 1 – шок: «Чому я? Чому зі мною? За що?»; 2 – несприйняття: «Це неправда, лікарі щось наплутали, вони помилилися, все минеться, якщо купити потрібні ліки…»; 3 – сприйняття і прийняття. Тільки на цьому етапі є усвідомлення проблеми!

Звичайна людина сприймає світ цілісно. Для аутиста кожна деталь має своє особливе значення. Дехто з них чує, як росте трава, дехто – не терпить жодного голосного звуку, бо це ніби «свердлить» їм голову. Дехто з аутистів за життя не промовив ані слова, а дехто написав чудову музику, створив яскраві мультфільми, зняв неперевершені фільми, що вразили увесь світ! Моцарт, Білл Ґейтс, Уолт Дисней, Стівент Вілтшер, Стівен Спілберґ – ось лише деякі імена світової слави людей, що страждали на аутизм.

Дирекція Великолюбінської загальноосвітньої школи, розуміючи важливість проблеми і відсутність повної інформації про аутизм, уже другий рік поспіль радо приймає такий інформаційний захід і всіляко сприяє поширенню знань про цю мало досліджену особливість людської психіки. Минулого року у школі відбулася така зустріч для учнів. Виглядає на те, що співпраця стає традиційною і буде продовжуватися в майбутньому, щоб громада нашого району більше довідалася про мало досліджені проблеми особливих людей.

Люда Бублик

Коментарів: 3

  1. health blog Грудень 29, 2016 16:11

    health blog…

    Великий Любінь » День поширення інформації про аутизм…

  2. trumpet Лютий 19, 2017 09:52

    trumpet…

    Великий Любінь » День поширення інформації про аутизм…

  3. the pen is mightier than the sword essay format Березень 21, 2017 03:58

    the pen is mightier than the sword essay format…

    Великий Любінь » День поширення інформації про аутизм…

Залиште коментар