Тра 2

В каламутній воді чорти водяться

Рубрика: Здоров’я,Місто

Подзвонив мені брат зі Львова з питанням чи не хочу я перевірити воду з мого крана на чистоту. Хто ж не хотів би знати, яку воду п’є? Брат каже, що можу взяти ще кілька інших зразків води. Через деякий час повідомляє, що чим більше буде зразків, тим краще. І додає, що аналіз води буде абсолютно безкоштовним. Тут зародився перший сумнів, бо ж відомо, де буває безкоштовний сир. Однак, сама себе переконала, що, ймовірно, це якась громадська організація виграла європейський екологічний ґранд і тепер мусить зібрати гідроінформацію для звіту. І з тим переконанням обдзвонила своїх друзів, знайомих і родичів, і зібрала 30 взірців любінської води!

Коли ж привезла ті всі слоїчки і плящинки у домовлене місце, то потрапила на шоу, яке НІКОГО не залишило б байдужим! Чоловік, котрий проводив шоу, нескладним пристроєм, схожим на електричний тестер, почав вимірювати кількість домішок у кожному з привезених зразків. При цьому зазначив, що прилад збудований на основі провідності електричного струму, тому покаже наявність у воді солей, металів, але не органічних складників. Результати такі: якщо не брати до уваги одного взірця води (вода з потужного фільтра), то кількість домішок у відібраних пробах коливалася від 231 мг/л (початок вул. Львівської) до 860 мг/л (вул. Кармелюка). При цьому, згідно норм, представлених чоловіком, котрий проводив шоу, наявність 5-4 мг/л домішок — це ідеально, 41-60 мг/л — добре, 61-100 — задовільно, 101-200 — незадовільно, понад 201 мг/л — небезпечно.

Згідно проведеного вимірювання, найнижчу кількість домішок у воді, котру ми споживаємо, містили взірці з водогінної системи, причому, як треба було сподіватися, у тому ж водогоні кількість домішок на початку труби була нижчою, ніж у воді, яка подолала довший шлях до крана. Цікаво, що вода з крана, наприклад, містить 350 мг/л домішок. Але пропущена всього-на-всього через звичайний вугільний фільтр (збанок) — тільки 270 мг/л. Загалом водогінна вода по Любені, відібрана в різних місцях, має в собі від 320 до 390 мг/л домішок солей і мінералів. Натомість, вода в криницях містить таких домішок уже набагато більше — в межах 700-860 мг/л.

Далі було ще цікавіше. За допомогою електролізера, чоловік, котрий проводив шоу, наочно показав, що ми п’ємо. Пригадаємо собі трошки зі шкільного курсу фізики, що електроліз — це розклад речовин постійним електричним струмом. Електроліз дуже широко застосовується у промисловості, зокрема, для одержання металів, водню, хлору, в гальваніці, та, між іншим, для очищення води — видалення з неї розчинних домішок. У результаті виходить так звана м’яка вода, що за своїми властивостями наближається до дистильованої. Однак, пити дистильовану воду НЕ МОЖНА! Але про це трохи пізніше.

Піддана впливу постійного електричного струму вода у відібраних пробах почала закипати і при цьому змінювати своє забарвлення. Тут і почалося шоу! В одних зразках вода ставала помаранчевою, в інших — темно-брунатною, а в одному взірці забарвилася в ніжно-блакитний колір. Чоловік, що проводив шоу, сказав, що це ознака наявности у воді аміаку, пестицидів та каналізаційних відходів. Без перебільшення, дивитися було страшно! При цьому усвідомлюючи, що ЦЕ ми п’ємо щодня.

Коротко підсумовуючи, скажу, що побачити шоу до кінця не вдалося. Електролізер не витримав любінської води і на шостому взірці наказав довго жити. Однак, побачене не давало спокою і вимагало шукати наукових пояснень. Після консультацій з молодим хіміком і дуже досвідченим гідрохіміком, усе з’ясувалося. Як завжди, виявилося, що правда знаходиться десь посередині.

Шукаючи додаткової інформації, натрапила в інтернеті на статтю польською мовою, опубліковану у 2007 році. Тут можна побачити, як довго йдуть різні технічні і торгові новинки з Заходу до нас. Ця стаття дає вичерпну відповідь на питання, котрі виникають після участи в гідрошоу. Тому для тих, хто не хотів би потрапити на гачок не зовсім чесних продавців, нижче подаю повний переклад статті.

Натомість, для тих, кого цікавить так званий сухий залишок від проведеного експрес-дослідження 30-и проб води, скажу наступне:

  • вода — найважливіший продукт, який ми споживаємо КОЖНОГО дня! Організм людини більше ніж на 80% складається з води. Додаткова інформація про шкідливість надлишку певних хімічних елементів і сполук у воді подається нижче;
  • на жаль, в Любені вода з криниць є набагато гіршою, ніж з водогону;
  • для того, щоб знати точно, яку воду п’єте ви і ваші діти, необхідно зробити ХІМІЧНИЙ аналіз в лабораторії, який покаже які органічні і неорганічні сполуки містяться у воді (експрес-тест показує лише кількість домішок, але не визначає, яких саме, корисні вони чи шкідливі, та не показує взагалі органічних сполук, присутніх у воді);
  • для того, щоб зменшити шкідливість води, яку ми п’ємо, необхідно фільтрувати її (хоча б через найпростіший вугільний фільтр), а, якщо ні, то принаймні відстоювати (налити ввечері, вживати — вранці). При виборі дорогих систем очищення води необхідно уважно вивчити принцип їхньої роботи і оцінити всі позитиви і негативи. Пам’ятати, що популярні зараз системи очищення води на основі зворотнього осмозу коштують від 2500 до 35000 грн.

Експрес-тест 30-и взірців води, взятої з різних куточків Любеня, можливо, не дав таких результатів, які хотілося б отримати — їх може дати лише лабораторне дослідження. Однак, здобута інформація показала, що в Любені є величезна проблема. На жаль, вода з криниць є мало придатною до вживання, оскільки немає можливости глибинного буріння (артезіанська вода), а підшкірні води є небезпечними для здоров’я. Проаналізуйте самі: на якій відстані від сусідського туалету знаходиться ваша криниця, навіть якщо вона відгороджена парканом, де вона викопана (на горбочку чи в долинці, нижче цвинтаря чи за стайнею) і все стане зрозумілим. Тому оптимальним виходом для нашого селища було б використання води з водогонів та ефективне відведення стічних вод. Так, це дорого і тривало. Але це — здоров’я наших дітей і внуків, їх розумовий і фізичний розвиток.

Люда

За інформацією Всесвітньої організації здоров’я:

  • Якщо у воді є надмір ХЛОРУ, то він більше, ніж удвічі, підвищує ризик онкологічних захворювань, викликає мутації на генетичному рівні, схожі до радіації.
  • ГРИБКИ І ВОДОРОСТІ вражають органи травлення і кров, призводячи до різноманітних захворювань, декотрі з яких смертельні. Наприклад, сонна хвороба, викликана трипаносомами, що вражають мозок людини.
  • НІТРАТИ, ПЕСТИЦИДИ можуть викликати захворювання червоних кров’яних клітин, кисневе голодування, авітаміноз.
  • ВІРУСИ, БАКТЕРІЇ — КИШКОВІ ПАЛИЧКИ є причиною виникнення різноманітних інфекцій. Наприклад, кишкова лямблія викликає розлади травлення.
  • Різноманітні ОРГАНІЧНІ та ХЛОРОРГАНІЧНІ забруднення: тригалометани (хлороформ, бромоформ, бромодихлорометан). Найнебезпечніші великі органічні сполуки, які на 90% є канцерогенами або мутагенами. Найнебезпечнішими є хлорорганічні сполуки, що утворюються під час кип’ятіння хлорованої води. Сприяють розвиткові онкологічних захворювань.
  • НАКИП, ТВЕРДІ ОСАДИ, потрапляючи в організм, накопичуються в нирках, що спричиняє утворення ниркового каміння.
  • ВАЖКІ МЕТАЛИ: свинець, мідь, кобальт, залізо, кадмій, цинк та ін. є токсичними, викликають отруєння, вражають нервову систему, призводять до розкладу кісток, дуже повільно виводяться з організму.
  • МАРГАНЕЦЬ закупорює канали нервових клітин. Знижується провідність нервових імпульсів, як наслідок — втомлюваність, сонливість, знижена швидкість реакції, низька працездатність, з’являються запаморочення, депресивні пригнічені стани.
  • АЛЮМІНІЙ також виявляє загальну отруйну дію на організм людини. У водогінній воді його надлишок викликаний тим, що надмір заліза у місці забору води усувають сульфатом алюмінію.
  • СЕЛЕН необхідний для людини в дуже малих дозах. При найменшому перевищенні дози він починає діяти як канцероген.
  • ЗАЛІЗО буває у природі в трьох станах — кристалічне залізо Fe0 (шматок заліза), Fe2+ — необхідне для організму людини як переносник кисню та Fe3+ шкідливе для людини — це іржа.
  • КАДМІЙ накопичується в нирках, при його надлишку розвивається хвороба викривлення та деформування кісток, що супроводжується різкими болями, надзвичайна крихкість та ламкість кісток. Кадмій підвищує кров’яний тиск і має канцерогенні властивості.
  • МАГНІЙ необхідний для нормальної діяльности нервових клітин. Однак, його вміст у воді повинен бути обмеженим, оскільки його надмір діє подібно до надміру марганцю.
  • СВИНЕЦЬ. Його надмір викликає загальне отруєння організму, призводить до загальної слабкости, є причиною недорозвинености у дітей та підлітків, викликає розумову відсталість.

«Не дозволь себе обдурити»

Показ завжди відбувається за певною схемою. Приємний голос у слухавці телефону інформує нас, що ми вибрані з телефонної книжки фірмою, яка займається дослідженням чистоти води для статистичних цілей.

— А це, часом, не продаж фільтрів? — питаємо з певною недовірою, бо вже дістали нас ті рекламні агенти.

— Звичайно ні, — переконує нас голос у слухавці, і ми погоджуємося на дослідження чистоти води.

Домовленого дня перед дверима нашої квартири постає приємний чоловік з тієї фірми. Починається повчальна розмова про забруднення навколишнього середовища і шкідливість зараженої води для здоров’я людини. Він цікавиться нашою думкою про воду, котру споживаємо. За мить із чорної валізки дістає пристрій для визначення електропровідности і пляшку води. Просить склянку води з нашого крану і тут — перше враження — електропровідність води з нашого крану становить близько 400 одиниць, натомість, у принесеній ним воді — всього 7 одиниць…

— Подивіться, скільки шкідливих для здоров’я субстанцій, розчинених у воді, яку допускається до вживання! — повчає нас. — Ця вода забруднена!

Але це не кінець несподіванок. Готується наступне порівняння. Обидві рідини піддаються процесові електролізу за допомогою невеликого пристрою.

— Цей осад — це всі забруднення у воді, які робить видимими процес електролізу. Ви це все п’єте, але не бачите, — пояснює представник фірми, коли ми з недовірою зиркаємо на те, що ще недавно було водою з нашого крану. Для кращого ефекту поряд з рідиною з чорним кожухом, покритим ржавою піною, стоїть склянка ледь жовтявої чистої води, котра була піддана такій же реакції.

— Чи хотіли б ви пити таку чисту воду? — питається чоловік, вказуючи на ту склянку.

— Звичайно! Хто б не хотів?

— Це дуже просто, — виявляє він врешті свою таємницю. — Треба купити систему очищення води, яку пропонує наша фірма. Система діє за принципом зворотнього осмозу, який усуває з води всі забруднення. Пристрій коштує всього-на-всього 10800 грн., звичайно, з можливістю кредитування.

— Передовсім, чистота води не досліджується у процесі електролізу, натомість, її електропровідність є одним із багатьох параметрів, що служать для оцінки якости води. Рівень цього показника є пропорційним до кількости розчинених іонів, — пояснює Ірена Стемпнєвська, Керівник Лабораторії ТзОВ Підприємства водогонів і каналізації в Домброві Гірничій.

Іони вуглеводневі, кальцієві чи магнієві є природніми складниками підземних вод. Неправда, що вода, яка містить їх багато, є шкідливою, наприклад, мінеральна вода містить велику кількість іонів магнію, кальцію, натрію, калію. Це субстанції, необхідні для нашого здоров’я. Ми перевіряли це, підсуваючи рекламному агентові склянку мінеральної води, і той прилад, який нібито вимірює чистоту води, показував понад удвічі вищу кількість розчинених іонів, а тим самим більшу провідність, ніж вода з нашого крану. Якби визнати цей метод, це означало би, що мінеральна вода дуже забруднена. Так само піддана процесові електролізу мінеральна вода була би схожою на воду з нашого крану. Пристрій для фільтрування води, рекламований агентом, діє за принципом зворотнього осмозу, усуваючи з води іони.

— Ми також маємо в лабораторії такий пристрій, але ніхто з води, очищеної таким способом, не робить собі чаю, — говорить Ірена Стемпнєвська. — Це пристрій для отримання води високого рівня чистоти, яку ми використовуємо в лабораторних цілях. Це вода, позбавлена будь-яких інших іонів, крім H2O, котру називають дистильованою, вона абсолютно не придатна для вживання. Ми віддали на аналіз пробу води, очищеної пристроєм, який продає рекламний агент. З дослідження виникає, що та вода позбавлена іонів, а її електропровідність наближена до дистильованої води. Це пояснює, чому та вода, піддана процесові електролізу, не перетворилася на рідину, покриту брудним кожухом і піною. Крім того, вона занадто м’яка, має низький рівень pH і через кілька днів з’являються згустки.

Рекламному агентові, який приходить до будинків і презентує такі реакції, легко потрапити на вдячний ґрунт. Частина людей не довіряє звітам офіційних установ, таких як санепідемстанція чи водно-каналізаційне підприємство.

Dziennik Zachodni, 30 listopada 2007 r.

Коментарів: 2

  1. iwan Травень 2, 2014 21:57

    treba pamjatatu pro shaxraiw

  2. рома Серпень 2, 2014 15:33

    Дякую, за цікаву статтю!

Залиште коментар