Січ 23

ІІІ Фестиваль колядок «Бог предвічний народився»

22 січня 2017 р., Великий Любінь на Львівщині. У церкві св. Миколая УГКЦ відбувся ІІІ Фестиваль колядок «Бог предвічний народився», організований ГО «Один одному» спільно з греко-католицькою парохією селища, справді живою парохією. Відкриваючи Фестиваль, настоятель о. декан Богдан Тишкун підкреслив, що в цей важкий час особливо побожним добрим ділом є колядування. У День злуки коляда хорів з різних християнських церков звучала як свідчення єдності українців, збереження прадавніх традицій – до якої б церкви не належали вірні.

Дитячих церковних хорів на Львівщині є небагато, тому цього року організатори вирішили запросити на фестиваль саме дитячі колективи. Уже традиційно фестиваль був екуменічним. Як серед виконавців, так і серед слухачів були представники різних християнських церков.

Чудовим співом колядок та щедрівок Фестиваль відкрив Дитячий хор парохії св. Миколая УГКЦ смт Великий Любінь під керівництвом Ольги Паньків. У хорі співають діти віком від 10 до 18 років з музичною освітою і без неї. Колектив бере участь у різних співочих конкурсах і фестивалях. Цьогоріч у їхньому виконанні професійно звучав всесвітньовідомий «Щедрик» М.Леонтовича, традиційні колядки і щедрівки, які разом із хором співали всі присутні на святі.

На Фестивалі виступив дитячий зразковий хор «Поема» Народного дому і Парохії св. влкмч. Димитрія УГКЦ с.Оброшино, керівник Юрій Гадзецький, диригент Марта Соловій. Хор співає від 1997 року Літургії в місцевому храмі, бере участь у важливих мистецьких заходах району і області, у міжнародних та всеукраїнських конкурсах і фестивалях. На фестивалі у Великому Любені хор виконав в’язанку різдвяних колядок, Білобірську щедрівку і добре знану колядку «Бог ся раждає».

Дитячий хор храму Благовіщення (м.Городок, керівник Наталія Давида), який приїхав на фестиваль з районного центру, був заснований сестрою Христиною сестер служебниць Непорочної Діви Марії. З Літургією та церковними концертами хористи об’їздили численні святі місця Західної України, відвідали усі церкви Городоцького району. Влітку хор відзначатиме чверть віку своєї діяльності. У рамках фестивалю хор виконав колядки на музику і слова Лесі Горової та Соломії Теслі, а також відому і люблену «Нова радість стала».

Унікальну програму привіз на фестиваль дитячий колектив (хор і ансамбль) з Церкви Преображення Євангельських християн баптистів м.Львів під керівництвом Віти Якобчук. Колектив, у якому співали і грали наймолодші на сьогоднішньому фестивалі діти (віком від 6 років) представив добірку колядок, перекладених з інших мов українською. Різдвяні пісні народів світу незвично, але дуже органічно лунали під склепінням церкви в супроводі інструментальної музики: дві скрипки, віолончель, дзвіночки, акустична гітара і синтезатор.

Уже традиційний фестиваль колядок у Великому Любені став святом для цілої парохії. Жінки з парохіяльної ради від щирого серця спекли смачні торти для маленьких учасників, інші господині пригощали гостей чаєм-кавою, а один господар зварив у казані на вогнищі справжній козацький куліш, яким частували всіх співаків. Місцева майстриня-пекар з власної ініціативи спекла близько півтори сотні пряників авторської роботи – кожна дитина, що співала на фестивалі, і керівники хорів-учасників отримали в подарунок таку солодку пам’ятку про це свято.

На завершення релігійно-співочої зустрічі, як годиться, залунала колядка, назву якої взяв собі Фестиваль – «Бог предвічний народився». Разом з учасниками у теплій родинній атмосфері гучно колядували місцеві мешканці з усіх тутешніх церков: греко-католики, православні, римо-католики.

Люда Бублик

Коментарів немає

Залиште коментар